Εβδομάδα ή βδομάδα // Ουσιαστικό θηλυκού γένους. // είναι το χρονικό διάστημα των επτά συνεχόμενων ημερών (από την Κυριακή ως το Σάββατο), του οποίου η διαδοχική επανάληψη, ανεξάρτητα από το σύστημα των μηνών και των ετών, διαιρεί το χρόνο σε ίσες περιόδους.

...Weekend......ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για Εναλλακτική Οικονομία • online

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
............... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας....................................................Les Brown
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Θέματα

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

Η ανθρωπότητα μέσα από τα χιλιάδες χρόνια της εξέλιξης της, πέρασε από πολλά στάδια για να φτάσει σε αυτό που σήμερα αποτελεί το παρόν! Μέσα σε αυτά τα χιλιάδες χρόνια της ανθρώπινης εξέλιξης, πολλοί είναι οι πολιτισμοί που άνθισαν, βίωσαν την ακμή και την παρακμή τους! Όλοι όμως άφησαν το σημάδι τους πάνω στη γη! Σημάδια ανεξίτηλα, με την μορφή παλατιών και πολιτισμών, πόλεων και θρησκευτικών κέντρων, νεκρικών μνημείων και μεγαλοπρεπών κατασκευών. Μια επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο μπορεί να χαρίσει μοναδικές στιγμές στον ταξιδιώτη, μπορεί να του προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και την ευκαιρία να κατανοήσει το παρελθόν της ανθρωπότητας, των λαών. Το Travels4ever συνέταξε μια λίστα με τα πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς που αξίζει ο κάθε ταξιδιώτης να επισκεφτεί κάποια φορά! Ας τα δούμε λοιπόν:

Ακρόπολη στην Ελλάδα

Acropoli
Λίγα μπορεί να πει κανείς για την φημισμένη Ακρόπολη των Αθηνών! Ένα τεράστιας ιστορικής αξίας μνημείο, με καθολική, παγκόσμια αναγνώριση, που στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων, κάτω από τον Αττικό ουρανό! Τα εντυπωσιακά Προπύλαια, ο ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες, αποτελούν μνημεία που θαυμάζουν τουρίστες απ’όλο τον κόσμο! Στο επίκεντρο, το στολίδι της Ακρόπολης, το σύμβολο της δημοκρατίας, ο Παρθενώνας! Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα της εποχής, που στέγαζε στην ολομάρμαρης αίθουσα του το Χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, έργο του Φειδία! Δεν νοείται ταξίδι στην Αθήνα χωρίς μια επίσκεψη στην Ακρόπολη και το νέο της μουσείο!

Μάτσου Πίτσου στο Περού

Μάτσου Πίτσου
Πηγή φωτογραφίας: blogs.sch.gr
Η αρχαία πόλη των Ίνκας είναι ένας ακόμη από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει να επισκεφτείτε κάποια στιγμή! Αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του χαμένου πολιτισμού των Ίνκας! Όσο απότομη ήταν η εξαφάνιση του προκολομβιανού πολιτισμού, άλλο τόσο ξαφνική ήταν η ανακάλυψη της αρχαίας Ακρόπολης το 1911! Σε υψόμετρο 2700 μέτρων στην κορυφογραμμή των Άνδεων, το Μάτσου Πίτσου περιβάλλεται από εξαιρετικά πυκνή βλάστηση, κάτι που το κάνει δυσπρόσιτο στους τουρίστες! Αποτελεί μνημείο της Unesco, ενώ από το 2007 έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα 7 νέα θαύματα του κόσμου! Ξεχωρίζουν οι πολύ καλά διατηρημένοι ναοί και τα πάνω από 200 κτίσματα!

Ξέρετε πότε είναι η παγκόσμια ημέρα μνημείων? Διαβάστε το εδώ

Ανγκορ Βατ στην Καμπότζη

Άνγκορ Βατ
Δεν υπάρχει άνθρωπός που θα ταξιδέψει στην Καμπότζη και δεν θα επισκεφτεί τον περίφημο ναό του Άνγκορ Βατ! Αποτελεί τον πιο σημαντικό ναό, ανάμεσα στους δεκάδες που βρίσκονται στο αρχαιολογικό πάρκο του Άνγκορ, και το μεγαλύτερο θρησκευτικό συγκρότημα στον κόσμο, ανεξαρτήτου θρησκείας! Κόσμημα της αυτοκρατορίας των Χμερ, ξεκίνησε σαν Ινδουιστικό ναός και μετατράπηκε αργότερα σε Βουδιστικό! Δέος αισθάνεται όποιος αντικρίσει το μεγαλειώδες ναό με τους τεράστιου πύργους του σε σχήμα λωτού και τους γεμάτους, με λεπτομερή ανάγλυφα, διαδρόμους του. Ο ναός κατασκευασμένος με αρμονικό σχεδιασμό εκπέμπει, παρά τις διαστάσεις του, ένα αίσθημα απόλυτης ισορροπίας και τελειότητας.

Τεοτιχουακάν στο Μεξικό

Teotihuacan
Πηγή φωτογραφίας: monipag.com
Αποτελεί τον αρχαιολογικό χώρο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Μεξικό. Η μεγαλειώδης μεσοαμερικάνικη αρχαία πόλη, αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του τότε γνωστού κόσμου! Σημαντικά τα ευρήματα των αρχαιολόγων που σχετίζονται με τις κοινωνικές δομές, μιας κοινωνίας τα ερείπια της οποίας βρήκαν οι Αζτέκοι, πολλά χρόνια αργότερα! Η «γενέτηρα των Θεών», όπως είναι η μετάφραση του ονόματος Τεοτιχουακάν, αποτέλεσε μεγάλο θρησκευτικό κέντρο, έθεσε τις βάσεις μιας πολυεθνικής κοινωνίας με τεράστια επιρροή! Ξεχωρίζουν οι προκολομβιανές πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης και η «Λεωφόρος των νεκρών», η κύρια οδική αρτηρία του απέραντου συγκροτήματος.

Περσέπολις στο Ιράν

Persepolis
Πηγή φωτογραφίας: visitiran.info
Η περίφημη πρωτεύουσα της δυναστείας των Αχαιμενιδών, η θρυλική Περσέπολις, περιμένει τους αντισυμβατικούς ταξιδιώτες που θα επιλέξουν το εσωστρεφές Ιράν για τις διακοπές τους! Τους περιμένει για ένα ταξίδι στο χρόνο, τότε που ο Δαρείος ο Μέγας έχτιζε το πιο λαμπρό παλάτι της πόλης, το ανάκτορο Apadana. Τους περιμένει για να θαυμάσουν τα ερείπια της αίθουσας με τις χίλιες κολώνες και τα ανάγλυφα των «Αθανάτων» της επίλεκτης Περσικής φρουράς! Να διαβούν την πύλη των εθνών, που φρουρούν τα 2 γιγαντιαία Lamassu, οι θεότητες με κεφάλι άντρα και σώμα ταύρου. Ακόμη και σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Περσέπολις, παλιάς πρωτεύουσας μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, προκαλεί το δέος και το θαυμασμό του ταξιδιώτη.

Πυραμίδες στην Αιγύπτο

Pyramides
Μόνο αν κάποιος τις επισκεφτεί από κοντά, μπορεί να κατανοήσει και να συλλάβει το πραγματικό τους μέγεθος! Ο λόγος για τις πυραμίδες, τα τεραστίων διαστάσεων ταφικά μαυσωλεία των Φαραώ της Αιγύπτου, που χιλιάδες χρόνια μετά την κατασκευή τους στέκουν θεόρατες, λίγο έξω από το μοντέρνο Κάιρο, στη νεκρόπολη της Γκίζας. Αποτελούσαν ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου και ανέκαθεν ασκούσαν γοητεία σε όσους τις επισκέπτονταν. Η τελειότητα και η κατασκευαστική αρτιότητα τους είναι ακόμη εμφανής, παρά τις φθορές του χρόνου! Η δε Σφίγγα, το πελώριο άγαλμα με κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού, ατενίζει σιωπηλά τους τουρίστες που θέλουν να μάθουν το μυστικό της.

Τσίτσεν Ίτζα στο Μεξικό

Chichen Itza
Πηγή φωτογραφίας: vizts.com
Όχι πολύ μακριά από τα φημισμένα τουριστικά θέρετρα του Γιουκατάν, βρίσκεται ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρος παγκοσμίως! Αυτός δεν είναι άλλος από την προκολομβιανή αρχαία πόλη του Τσίτσεν Ίτζα, σπουδαίο κέντρο της αυτοκρατορίας των Μάγιας! Μαι από τις μεγαλύτερες πόλεις των Μάγιας, απέκτησε μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη στη περιοχή του Γιουκατάν και αποτέλεσε πόλο σημαντικής επιρροής, μέχρι την αιφνίδια και πιθανός βίαιη κατάρρευσή του. Άξια θαυμασμού, ο περίφημος ναός των πολεμιστών, μα πάνω απ’όλα η μεγάλη πυραμίδα, ο ναός του Κουλκουτάν, που διατηρείται σε άψογη κατάσταση μέχρι και τις μέρες μας και αποτελεί ένα από τα 7 νέα θαύματα του κόσμου.

Σινικό τείχος στην Κίνα

Siniko teixos
Πηγή φωτογραφίας: lonelyplanet.com
Δεν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψει κάποιος στην Κίνα και να μην επισκεφτεί το Μέγα Σινικό Τείχος! Αποτελεί ένα από τα μνημεία που έχει παίξει και συνεχίζει να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία! Η οχυρωματική του χρήση μπορεί να είναι ξεπερασμένη, ωστόσο σαν σύμβολο της Κίνας, αποτελεί σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης και όχι μόνο! Περπατώντας στις πολεμίστρες του και ατενίζοντας τη φιδίσια κατασκευή του, καθώς το τείχος ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους, δεν μπορεί κανείς παρά να νιώσει δέος, μπροστά σε αυτό το, κατασκευασμένο από ανθρώπινο χέρι, μνημείο. Δεν είναι τυχαίο ότι ψηφίστηκε ως ένα από τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου και αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά της Unesco.

Στόουνχετζ στην Αγγλία

Stonehedge
Πηγή φωτογραφίας: londonforfree.net
Μυστήριο και έντονο μυστικισμό εμπνέει το Στόουνχετζ, το πασίγνωστο μεγαλιθικό μνημείο, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στο 3000π.Χ. Ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία και έλκει από τουρίστες, μέχρι και θιασώτες θεωριών, που αποδίδουν την κατασκευή του σε εξωγήινους! Το σίγουρο πάντως είναι ότι το κυκλικό μνημείο χρησιμοποιήθηκε τόσο ως λατρευτικός θρησκευτικός χώρος, όσο και ως σημείο αστρονομικών παρατηρήσεων. Οι γιγαντιαίοι ογκόλιθοι, προσεκτικά και σε αρμονία τοποθετημένοι, περιμετρικά σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους. Εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη, το πώς κατάφεραν εκείνα τα χρόνια να τοποθετήσουν με τέτοια ακρίβεια τους τεράστιους μονόλιθους, τον ένα πάνω στον άλλο.

Αμπού Σιμπέλ στην Αίγυπτο

Ambu Simbel
Στο νότο της Αιγύπτου, μακριά από τις Πυραμίδες και τη Σφίγγα, βρίσκονται 2 εξαιρετικά διατηρημένοι αρχαίοι ναοί! Ο ναός του Ραμσή ΙΙ και ο μικρότερος ναός της γυναίκας του της Νεφερτάρι. Οι ναοί στο Άμπου Σίμπελ πρόκειται να εντυπωσιάσουν τον ταξιδιώτη που θα τους επισκεφτεί! Τόσο με τη μεγαλοπρέπεια τους όσο και με τη νεότερη ιστορία τους! Βλέπετε κάθε κομμάτι του ναού μεταφέρθηκε ένα, ένα και επανατοποθετήθηκε στη θέση που είναι τώρα το 1968! Η αρχική τους θέση ήταν 60 μέτρα χαμηλότερα, στο βυθός της τεχνητής λίμνης Νάσερ! Τα 4 κολοσσιαία αγάλματα στην πρόσοψη του ναού του Ραμσή ΙΙ, είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσουν πραγματικά άφωνους!

Πέτρα στην Ιορδανία

Petra
travelsage.co.uk
Στο Ανατολίτικο βασίλειο της Ιορδανίας βρίσκεται ένα από τα 7 νέα θαύματα του κόσμου, η γεμάτη μυστήριο πόλη της Πέτρας. Μέσα στους ροδοκόκκινους βράχους από ψαμίτη σκαλίστηκαν ολόκληρα οικοδομήματα και άνθησε ένας μεγάλος πολιτισμός! Το βασίλειο των Ναβαταίων αποτελεί στις μέρες μας ένα σύνολο ζωντανών μνημείων που θα καταπλήξουν τους τουρίστες! Οι βασιλικοί τάφοι, ο μεγάλος ναός, το αρχαίο θέατρο όλα ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αρμονική ταύτιση με το φυσικό έρημο και άνυδρο περιβάλλον. Ξεχωρίζει φυσικά το Al Kazneh, το περίφημο «θυσαυροφυλάκιο», ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα, εμβληματικά μνημεία στον κόσμο!

Μυκήνες στην Ελλάδα

Mycinae
Θυμάμαι την πρώτη φορά που επισκέφτηκα τις Μυκήνες! Έβλεπα τα Κυκλώπεια τείχη της πόλης του Αγαμέμνονα και αδυνατούσα να συλλάβω τον τρόπο κατασκευής τους! Γιγαντιαίοι ογκόλιθοι, ο ένας προσεκτικά τοποθετημένος πάνω στον άλλον, δημιουργούν τα απροσπέλαστα τείχη. Πάνω από την κεντρική πύλη της νεολιθικής Ακρόπολης, υπάρχουν δυο ανάγλυφοι λέοντες, προστάτες της! Η «Πύλη των Λεόντων», περιμένει το ταξιδιώτη για να τη διαβεί, όπως και γινόταν και το 1300 π.Χ. Λίγο πιο πέρα, οι περίφημοι θολωτοί τάφοι της Κλυταιμνήστρας και του Ατρέα, δίνουν σημαντικά στοιχεία για τα ταφικά ήθη και έθιμα της εποχής και εντυπωσιάζουν με το μέγεθος και την κατασκευή τους!

Πομπηία στην Ιταλία

sorrentobus.com
Τραγική η ιστορία της Πομπηίας, της άλλοτε ανθηρής και ακμάζουσας Ρωμαϊκής πόλης, κοντά στη σημερινή Νάπολι. Σε μια στιγμή όλα άλλαξαν και η έκρηξη του Βεζούβιου κάλυψε με λάβα, στάχτη και ελαφρόπετρα την Πομπηία και χιλιάδες από τους κατοίκους της! Σήμερα, μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό χώρο, θα σε ταξιδέψει στο χρόνο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια «ζωντανή»,αρχαία, Ρωμαϊκη πόλη! Διασώθηκαν επαύλεις, κατοικίες, ναοί, θέατρα και η αγορά! Τεράστια η αξία των ερειπίων της Πομπηίας, που αποκάλυψαν την εικόνα μια Ρωμαίκής πόλης, μέσα από την καθημερινότητα και τις ασχολίες των κατοίκων της! Κατοίκων που βρήκαν τραγικό θάνατο!

Νησιά του Πάσχα στη Χιλή

globotreks.com
Μακρινός προορισμός η Χιλή! Και όταν φτάσεις εκεί θα χρειαστείς ακόμη ώρες πτήσης για να φτάσεις στο νησί του Πάσχα! Εκεί, σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα, κατοικημένα σημεία στη γη, άνθησε και εξαφανίστηκε πολύ γρήγορα, ο πολιτισμός των Rapa Nui! Σημάδια αυτού του Πολυνησιακού πολιτισμού αποτελούν τα Moai, τα τεράστια μονολιθικά αγάλματα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί! Υπάρχουν γύρω στα 900 από αυτά τα αγάλματα, που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές, με κάποια να έχουν ύψος μέχρι και 10 μέτρα, τη στιγμή που ζυγίζουν πάνω από 75 τόνους. Πολλές οι θεωρίες για την σημασία των Moai, όσο και για την εξαφάνιση των Rapa Nui, θεωρίες και μυστικισμός που εξιτάρουν την φαντασία των ταξιδιωτών!

Πήλινος στρατός στην Κίνα

fthmb.tqn.com
Η Κίνα αποτελεί τη γενέτηρα ενός από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους πολιτισμούς! Και όσο και αν το Σινικό τείχος μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τουριστών, στην πόλη Ξιάν υπάρχει ένα αρχαιολογικός χώρος κορυφαίας αξίας και ενδιαφέροντος! Φανταστείτε ένα τεράστιο υπόστεγο, μέσα στο οποίο υπάρχουν ανοιχτοί λάκκοι! Μέσα σε αυτούς υπάρχουν διάδρομοι με χιλιάδες αγάλματα στρατιωτών σε φυσικό μέγεθος! Ο περίφημος πήλινος στρατός, «αποτέλεσε» τη φρουρά του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, όταν αυτός θάφτηκε στο μεγαλοπρεπές μαυσωλείο του. Πάνω από 8000 φιγούρες, καθεμιά με διαφορετικό πρόσωπο, αποτελούν αν μη τι άλλο ένα μοναδικό και εντυπωσιακό αξιοθέατο!
____________

Posted on Ιουνίου 24, 2017 by manthos basdekis under Ενδιαφέροντα

https://travels4ever.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ