Εβδομάδα ή βδομάδα // Ουσιαστικό θηλυκού γένους. // είναι το χρονικό διάστημα των επτά συνεχόμενων ημερών (από την Κυριακή ως το Σάββατο), του οποίου η διαδοχική επανάληψη, ανεξάρτητα από το σύστημα των μηνών και των ετών, διαιρεί το χρόνο σε ίσες περιόδους.

...Weekend......ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για Εναλλακτική Οικονομία • online

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
............... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας....................................................Les Brown
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Θέματα

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Από τη χολέρα στην Υεμένη μέχρι τις επιθέσεις σε νοσοκομεία στη Συρία, οι συγκρούσεις απειλούν τη ζωή περισσότερων από 24 εκατομμυρίων παιδιών στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική



Η βία διαταράσσει την πρόσβαση των παιδιών σε υπηρεσίες υγείας, ασφαλές νερό και υγιεινή.
Η βία και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν θέσει σε κίνδυνο την υγεία 24 εκατομμυρίων παιδιών στην Υεμένη, τη Συρία, τη Λωρίδα της Γάζας, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Σουδάν. Οι ζημιές στις υποδομές υγείας στερούν τα παιδιά από την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη. Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ανασφαλείς, προκαλώντας την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό, ενώ η προληπτική υγειονομική περίθαλψη και οι θρεπτικές τροφές δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών.
«Η βία καταστρέφει τα συστήματα υγείας στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις και απειλεί την επιβίωση των παιδιών», δήλωσε ο Geert Cappelaere, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Πέρα από τις βόμβες, τις σφαίρες και τις εκρήξεις, αμέτρητα παιδιά πεθαίνουν σιωπηλά από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν εύκολα».
Στην Υεμένη (9,6 εκατομμύρια παιδιά σε ανάγκη):
• Η διετής σύγκρουση έχει ωθήσει την Υεμένη στα πρόθυρα του λιμού και έχει βυθίσει τη χώρα σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, με εκτεταμένο τον οξύ υποσιτισμό μεταξύ των παιδιών.
• Οι μολυσμένες πηγές νερού, τα μη επεξεργασμένα λύματα και τα μη συλλεγμένα απορρίμματα πυροδότησαν μια επιδημία χολέρας με επακόλουθο 323 θανάτους μόνο τον τελευταίο μήνα.
• Τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρησιμοποιούν μη ασφαλές νερό,
• Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο των ασθενών - πολλοί από αυτούς είναι παιδιά - εν μέσω έλλειψης ιατρικών προμηθειών και καθαρού νερού.

Στη Συρία (5,8 εκατομμύρια παιδιά σε ανάγκη):
• Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ζουν υπό πολιορκία και σε δυσπρόσιτες περιοχές με ελάχιστη ή καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια. Χειρουργικός εξοπλισμός και άλλα είδη ζωτικής σημασίας αφαιρούνται σε τακτική βάση από τα λίγα κονβόι στα οποία επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές.
• Πολλά παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ζωτικούς εμβολιασμούς και εκείνα που αρρωσταίνουν ή τραυματίζονται αγωνίζονται για να βρουν περίθαλψη.
• Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγείας έχουν γίνει καθημερινές - σχεδόν 20 το μήνα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Τα λίγα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό και υπηρεσίες.
• Η απειλή της πολιομυελίτιδας - όπως η επιδημία που έπληξε τη Συρία το 2013 - εξακολουθεί να υφίσταται.

Στη Λωρίδα της Γάζας (1 εκατομμύριο παιδιά σε ανάγκη):
• Από τότε που η κεντρική μονάδα παραγωγής ενέργειας έκλεισε στις 16 Απριλίου, οι διακοπές ρεύματος έχουν μειώσει την παροχή νερού στα 40 λίτρα ανά άτομο την ημέρα, λιγότερο από το μισό του ελάχιστου αποδεκτού ορίου διεθνώς.
• Τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων αποθέτουν καθημερινά 100.000 κυβικά μέτρα ακατέργαστων λυμάτων στη θάλασσα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών από το νερό.
• 14 δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν μόνο για κρίσιμες υπηρεσίες.

Στο Ιράκ (5,1 εκατομμύρια παιδιά σε ανάγκη):
• Τα αποθέματα νερού στους καταυλισμούς για τους εκτοπισμένους γύρω από τη Μοσούλη είναι οριακά με νέες οικογένειες να καταφθάνουν καθημερινά, πολλές με υποσιτισμένα παιδιά.
• Η εκτεταμένη χρήση μη ασφαλούς νερού από πηγάδια, με τη συσσώρευση στερεών αποβλήτων μέσα και γύρω από τη Μοσούλη, εκθέτει τα παιδιά σε κίνδυνο ασθενειών από το νερό.
• Η UNICEF εκτιμά ότι 85.000 παιδιά παγιδεύονται στη Δυτική Μοσούλη, αποκομμένα από ανθρωπιστική βοήθεια τους τελευταίους επτά μήνες και με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Στη Λιβύη (450.000 παιδιά σε ανάγκη):
• Πέρυσι, η Λιβύη κατέγραψε 20 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων, δεύτερη μόνο μετά τη Συρία.
• Τα προγράμματα εμβολιασμού αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη στιγμή που ξέσπασε η σύγκρουση το 2011, με ύποπτα κρούσματα ιλαράς να αναφέρονται μεταξύ των μικρών παιδιών.
• Χωρίς νέα χρηματοδότηση, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια παιδιά δεν θα εμβολιαστούν κατά της ιλαράς ή της ερυθράς, εκθέτοντας αυτά τα παιδιά - και άλλα στη χώρα - σε κίνδυνο εξαιρετικά μεταδοτικών και δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών.

Στο Σουδάν (2,3 εκατομμύρια παιδιά σε ανάγκη):
• Περισσότερα από 8.000 περιστατικά οξείας υδαρούς διάρροιας καταγράφηκαν σε μόλις οκτώ μήνες σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων από το Νότιο Σουδάν.
• Τα περιστατικά οξείας υδαρούς διάρροιας πρόκειται να αυξηθούν ραγδαία μόλις αρχίσει η περίοδος βροχών τον Ιούνιο.

Σε αυτές τις χώρες, η UNICEF και οι συνεργάτες της εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να παρέχουν στα ευάλωτα παιδιά ασφαλές νερό, επεξεργασία νερού, ιατρικά και διατροφικά εφόδια για την πρόληψη της ολικής κατάρρευσης των βασικών συστημάτων υγείας και ύδρευσης. Όμως, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις και εν μέσω ενός συρρικνούμενου ανθρωπιστικού τομέα, αυξάνονται συνεχώς οι δυσκολίες για την προσέγγιση όλων των ευάλωτων παιδιών με σωτήρια βοήθεια.
«Όταν τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη ή βελτιωμένη διατροφή, όταν πίνουν μολυσμένο νερό, όταν ζουν περιτριγυρισμένα από απόβλητα χωρίς αποχέτευση, αρρωσταίνουν και ως επακόλουθο, κάποια πεθαίνουν», δήλωσε ο Cappelaere. «Υπάρχουν πολύ λίγα για να τα προστατέψουν από επικίνδυνες για τη ζωή τους ασθένειες, ειδικά όταν η ανθρωπιστική πρόσβαση δεν επιτρέπεται».
Η UNICEF απευθύνει έκκληση να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών σε όλες τις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις μέσω:
• Άνευ όρων και διαρκούς πρόσβασης σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη ώστε η UNICEF και άλλοι εταίροι να παραδίδουν ανθρωπιστική βοήθεια και προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων σωτήριων ιατρικών ειδών και εμβολιασμών και εφόδια για τον καθαρισμό του νερού και την επεξεργασία των αποβλήτων.
• Τα μέρη που συμμετέχουν σε συγκρούσεις πρέπει να τερματίσουν άμεσα τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας. Οι εγκαταστάσεις υγείας και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή.
• Επείγουσα χρηματοδότηση για τους τομείς υγείας, διατροφής και νερού & υγιεινής. Η UNICEF έχει λάβει μόνο το ένα τρίτο των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2017 για την υγεία, τη διατροφή και το νερό & την υγιεινή για αυτές τις χώρες.

Όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει τα προγράμματα της UNICEF για τα παιδιά σε επείγουσες ανάγκες μπορεί να το κάνει στο https://www.unicef.gr/alert


Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ