Εβδομάδα ή βδομάδα // Ουσιαστικό θηλυκού γένους. // είναι το χρονικό διάστημα των επτά συνεχόμενων ημερών (από την Κυριακή ως το Σάββατο), του οποίου η διαδοχική επανάληψη, ανεξάρτητα από το σύστημα των μηνών και των ετών, διαιρεί το χρόνο σε ίσες περιόδους.

...Weekend......ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για Εναλλακτική Οικονομία • online

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
............... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας....................................................Les Brown
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Θέματα

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Γνώριζαν οι Αμερικανοί για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ



Ένα "προφητικό" δημοσίευμα του Μάικλ Ρούμπιν, πρώην αξιωματούχου του αμερικανικού ΥΠΑΜ, για το πραξικόπημα στην Τουρκία έρχεται στην επιφάνεια.

Ένα προφητικό δημοσίευμα για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έρχεται στο προσκήνιο. Πρόκειται για το άρθρο ενός αμερικανού ερευνητή και πρώην αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, του Μάικλ Ρούμπιν, που δημοσιεύθηκε στο Newsweek στα τέλη του Μαρτίου με τον τίτλο «Θα γίνει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία;» και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο εξωτερικό.
Όπως έγραφε τότε o Ρούμπιν, ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ, έκανε τρία πραξικοπήματα το 1960, το 1971 και το 1980 και εκδίωξε από την εξουσία μια φιλο-ισλαμική κυβέρνηση το 1997, στην οποία πρωθυπουργός ήταν ο Νετζμετίν Ερμπακάν, πολιτικός μέντορας του Ερντογάν.
Ο στρατός θεωρείται παραδοσιακά ως μια ισχυρή δύναμη στην τουρκική πολιτική, ικανός να ανατρέπει τις κυβερνήσεις που, κατά τη γνώμη του, διαβρώνουν τις κοσμικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Μάλιστα συμπλήρωνε ότι ο Ερντογάν έχει μειώσει την επιρροή των στρατηγών μέσω διαδοχικών νομικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξιοσημείωτο είναι ένα από τα προβλήματα στα οποία αναφερόταν ο Ρούμπιν, είναι ο ίδιος ο Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να είναι και ο ίδιος εκτός ελέγχου αφού φυλακίζει τους αντιπάλους του και εμφανίζεται εκνευρισμένος.
Όπως έγραφε ο Μάικλ Ρούμπιν οι Τούρκοι - και ο τουρκικός στρατός - αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στο χείλος του γκρεμού.
Ο Ρούμπιν υπογραμμίζει οτι αν ξαναρχίσει εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία, όπως ειχε γίνει στη δεκαετία του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας ’90, οι Κούρδοι της Τουρκίας δεν θα συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο, πολύ δε περισσότερο λόγω του προηγουμένου που εχει καθιερωθεί στο Ιράκ και στη Συρία.
Ο συγγραφέας έγραφε τότε ότι στην περίπτωση πραξικοπήματος ούτε η ευρωπαϊκή ούτε η αμερικανική κοινή γνώμη θα ήταν θετικές προς την εκτέλεση του Ερντογάν, αλλά μια δίκη με κατηγορίες για διαφθορά και μακρά φυλάκιση θα ήταν αποδεχτή.
Η... διάψευση από τον στρατό της Τουρκίας την 31η Μαρτίου για το πραξικόπημα
Ο τουρκικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά τότε ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να κάνει πραξικόπημα για να εκδιώξει από την εξουσία τον ισλαμο-συντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση, όπως ανέφεραν ξένα ΜΜΕ.
«Η πειθαρχία, η απόλυτη υποταγή και μία μόνο αλυσίδα διοίκησης είναι στη βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε το γενικό επιτελείο του στρατού σε μια ασυνήθιστη δήλωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια παράνομη πράξη που είναι εκτός της δομής της διοίκησης ή που τη διακυβεύει», έλεγε στην ανακοίνωση.
Ο στρατός δεν διευκρίνισε σε ποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρεται αλλά δεσμεύθηκε να προβεί σε νομικά διαβήματα εναντίον κάθε «αβάσιμης» πληροφορίας.
Σύμφωνα με τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Hurriyet, η ανακοίνωση του στρατού αναφερόταν σε ισχυρισμούς για προετοιμασία πραξικοπήματος που έχουν διατυπώσει στρατιωτικοί οι οποίοι πρόσκεινται στον πρώην σύμμαχο και κατόπιν εχθρό του προέδρου Ερντογάν, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Γκιουλέν διώκεται από το κράτος με την κατηγορία ότι διηύθυνε μια παράλληλη δομή μέσα στους κρατικούς θεσμούς, περιλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού συστήματος, με σκοπό να ανατρέψει τον Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας, αρχικά ως πρωθυπουργός, από το 2003. 
________________
Πολίτης News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ