Εβδομάδα ή βδομάδα // Ουσιαστικό θηλυκού γένους. // είναι το χρονικό διάστημα των επτά συνεχόμενων ημερών (από την Κυριακή ως το Σάββατο), του οποίου η διαδοχική επανάληψη, ανεξάρτητα από το σύστημα των μηνών και των ετών, διαιρεί το χρόνο σε ίσες περιόδους.

...Weekend......ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για Εναλλακτική Οικονομία • online

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
............... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας....................................................Les Brown
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Θέματα

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Νέα αποικιοκρατία και καθεστώς εξαίρεσης

  Πολιτική   

eidomeni.jpg

Νέα αποικιοκρατία και καθεστώς εξαίρεσης
Τώρα αμφισβητείται και η δυνατότητα της κυβέρνησης να ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί του εδάφους της και συγκεκριμένα επί της φύλαξης των συνόρων της | EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Συντάκτης: Τάσος Τσακίρογλου*

Η πορεία προς ένα κράτος μειωμένης κυριαρχίας φαίνεται ότι, ελέω χρέους και μνημονίων, επιταχύνεται όλο και περισσότερο, αφού, εκτός από τις οικονομικές λειτουργίες που αναλαμβάνουν οι «θεσμοί» στην Ελλάδα, τώρα αμφισβητείται και η δυνατότητα της κυβέρνησης να ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί του εδάφους της και συγκεκριμένα επί της φύλαξης των συνόρων της.
 Η  πρόταση Βερολίνου-Παρισιού να αποκτήσει η Frontex το δικαίωμα να αναπτύσσει αυτοβούλως και αυτομάτως δράση στα σύνορα της Ελλάδας, στη βάση μια «αξιολόγησης κινδύνου» που θα γίνεται από την ίδια, αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς τη μείωση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους.
Ως αιτιολογία ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανέφερε ότι «έχουμε μεγάλο πρόβλημα, μεταξύ άλλων επειδή τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δεν φυλάσσονται αποτελεσματικά».
Πιο ξεκάθαρος ήταν ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυριαρχία είναι «σχετική» σε εποχές μαζικού προσφυγικού κύματος και τόσο μεγάλων κρίσεων.
Μέχρι σήμερα μια τέτοια παρέμβαση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος-μέλος το ζητούσε και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη συμφωνούσαν. Τώρα το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στις 15 Δεκεμβρίου θα θεωρηθεί εγκεκριμένο σε περίπτωση που κανένα κράτος-μέλος δεν διαφωνήσει εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος ή εάν οι υπουργοί Εσωτερικών ψηφίσουν με ειδική πλειοψηφία.
Ουσιαστικά εδώ έχουμε την «κατάσταση εξαίρεσης» να μεταφέρεται από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να θεσμοθετείται κανονικά.
Το παραδέχεται και η έγκυρη γερμανική Frankfurter Allgmeine Sonntagszeitung («η διαμόρφωση του σχεδίου είναι πολιτικά ευαίσθητη, διότι παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών»), ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Ματίας Πλάτε, χαρακτήρισε την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ως «ύψιστη έκφραση κυριαρχίας»!
Οπως γράφαμε στις 4 Σεπτεμβρίου στο άρθρο «Νέες ιδέες, νέες αποικίες», ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τζακ Ράσμους, αναφερόμενος στη μείωση της οικονομικής κυριαρχίας, μιλά για μια «περισσότερο άμεση διαχείριση της απόσπασης πλούτου» από τις περιφερειακές χώρες.
Οπως λέει, στην ελληνική περίπτωση, μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, οι δανειστές επέβαλαν ένα καθεστώς σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε καμία πράξη εάν δεν έχει νωρίτερα την έγκρισή τους, τα δάνεια προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, ο προϋπολογισμός τελεί υπό στενή επιτήρηση, το ίδιο όπως και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.
Τα δεδομένα; Ολα τα κέντρα οικονομικής διαχείρισης βρίσκονται πια στα χέρια των πιστωτών: η Τράπεζα της Ελλάδος (Γ. Στουρνάρας) λογοδοτεί απευθείας στην ΕΚΤ (Μάριο Ντράγκι), η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το ΣΔΟΕ είναι «Ανεξάρτητες Αρχές» με άμεση επιρροή σε αυτές των δανειστών, η ΕΛΣΤΑΤ το ίδιο.
Στη συνέντευξη που μου παραχώρησε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Ντέιβιντ Μακνάλι, είναι ξεκάθαρος:
Σίγουρα έχουμε ένα νέο είδος εσωτερικής νεο-αποικιοκρατίας μέσα στην ευρωζώνη...Δεν υπάρχει πλέον ούτε η προσποίηση ότι οι πολίτες ενός έθνους είναι κυρίαρχοι...Υπάρχει ένα μήνυμα ότι οι πολιτικές των εκλεγμένων κυβερνήσεων θα υπαγορεύονται από τις διεθνείς τράπεζες και τους χρηματιστές.
____________________
 http://www.efsyn.gr/arthro/nea-apoikiokratia-kai-kathestos-exairesis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ