Εβδομάδα ή βδομάδα // Ουσιαστικό θηλυκού γένους. // είναι το χρονικό διάστημα των επτά συνεχόμενων ημερών (από την Κυριακή ως το Σάββατο), του οποίου η διαδοχική επανάληψη, ανεξάρτητα από το σύστημα των μηνών και των ετών, διαιρεί το χρόνο σε ίσες περιόδους.

...Weekend......ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για Εναλλακτική Οικονομία • online

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
............... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας....................................................Les Brown
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Θέματα

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Για την απεργία των εργαζόμενων σε fast food στις ΗΠΑ,



Fight for 15$: Για την απεργία των εργαζόμενων σε fast food στις ΗΠΑ, 

του Οδυσσέα Αϊβαλή


Στις 4 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι των fast food σε 150 πόλεις των ΗΠΑ έκαναν απεργία με βασικό αίτημα την αύξηση της αμοιβής σε 15 δολάρια την ώρα. Όμως, εκτός από την αύξηση του μισθού τους, οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες McDonald “s, Burger King, Wendy και σε άλλα μεγάλα εστιατόρια fast food, διεκδικούν και το δικαίωμα να συμμετέχουν σε συνδικάτα χωρίς να υποστούν αντίποινα απολύσεων. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 400 απεργούς επειδή είχαν αποκλείσει καταστήματα.
Στις περισσότερες δουλειές στα fast food η αμοιβή είναι κάτω από το ομοσπονδιακό κατώτατο ωρομίσθιο των 7,25$. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα εστιατόρια των ΗΠΑ αμείβονται με μισθούς πολύ μικρότερους από τους υπόλοιπους βιομηχανικούς κλάδους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας  [1].
Από την πρώτη διαμαρτυρία των 15$ την ώρα στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβρη του 2012, μέχρι την έβδομη απεργία της προηγούμενης Πέμπτης, το κίνημα των εργαζομένων στη βιομηχανία των fast food εξαπλώνεται γρήγορα. Από τις 60 πόλεις που συμμετείχαν στην απεργία τον Αύγουστο του 2013, φτάσαμε στις 150 τον Μάη και τον Σεπτέμβρη του 2014. Το σημαντικότερο: τα στοιχεία δείχνουν ότι οι απεργίες των εργαζομένων στα εστιατόρια fast food των Η.Π.Α. έχουν αποτελέσματα όχι μόνο στην αύξηση των ημερομισθίων, αλλά και στην επαναλειτουργία των σωματείων και στην ενίσχυση της συμμετοχής σε αυτά.
Τα συνδικάτα δοκιμάζουν νέες πρακτικές διαμαρτυρίας και νέες στρατηγικές παρέμβασης. Μια από αυτές τις καινούριες πρακτικές είναι ο συνδυασμός των απεργιών με εργαζόμενους από άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα με τους εργαζόμενους στην υγεία.
Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις του κινήματος Fight for 15$ έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να κερδίσουν αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς σε κάποιες πόλεις, παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών και των επιχειρηματιών. Στο Σιάτλ το κατώτατο ωρομίσθιο ανέβηκε στα 15$, ενώ στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και στο Σικάγο ανέβηκε στα 13$. Μία ακόμη απόδειξη ότι οι απεργίες είναι πετυχημένες είναι η αύξηση των μελών στα συνδικάτα, όπως στην Νέα Υόρκη που είναι η δεύτερη πόλη σε αριθμό εργαζόμενων που ανήκουν σε σωματεία.
Η συμμετοχή σε συνδικάτα φαίνεται να βελτιώνει τους μισθούς των εργαζομένων, αυξάνοντας το μερίδιο του εισοδήματος της εργασίας από το παραγόμενο προϊόν. Ενώ το 2013 το μερίδιο των μισθών έπεσε στο 72,7%, στο πρώτο μισό του 2014 σημείωσε άνοδο που σχετίζεται άμεσα με τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις ΗΠΑ.
Αυτό που αλλάζει τις συνθήκες για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη, είναι η αλλαγή στα χαρακτηριστικά των εργαζόμενων. Η πλειοψηφία των εργαζομένων σε fast food είναι γυναίκες (52,3%), ενώ το 15% είναι μετανάστες μη πολιτογραφημένοι, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους στην εκμετάλλευση από τις επιχειρήσεις. Είναι επίσης μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι παλιότερα, ανήκουν σε μειονότητες και είναι περισσότερο μορφωμένοι [2].

__________________________
Σημειώσεις
[1] «Median hourly wages of restaurant workers and overall, 2000–2013″
http://www.epi.org/publication/restaurant-workers/

[2] Do fast-food strikes actually work? της Heidi Moore. http://www.theguardian.com/money/2014/sep/04/fast-food-strike-work-unions-membership-restaurants
__________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ